Çarşamba, Aralık 01, 2004

Karneler Sınavdan Sonra

Bu dünya sınav yeri. Karneler başka bir yerde verilecek ve burada hiç kimse not verme makamında değil. Nereye gittiği belli olan, karnesi bu dünyada verilmiş çok az kişi var. Nemrut ve Ebû Leheb gibiler bir yanda, nebiler ve aşere-i mübeşşere diğer yanda. Zalim ya da şehit olduğunu düşündüklerimiz bile niyetlerine göre yeniden değerlendirilecek. Üstelik niyetler yazılmıyor, meleklerin bile bilgisi dışında.

Şu ayetler çok açık değil mi?

2:62 ve 5:69. Doğrusu inananlar, yahudiler, sabiiler ve hıristiyanlardan Allah'a ve ahiret gününe inanan, yararlı iş yapan kimselere korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir.

2:111-2. "Yahudi veya hıristiyan olmayan kimse elbette cennete girmeyecek" dediler; bu onların kuruntularıdır. De ki: "Sözünüz doğru ise delillerinizi getirin". Hayır, öyle değil; iyilik yaparak kendini Allah'a veren kimsenin ecri Rabbi'nin katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir.

3:113-4. Kitap ehlinin hepsi bir değildir: Onlardan geceleri secdeye kapanarak Allah'ın ayetlerini okuyup duranlar vardır; bunlar Allah'a ve ahiret gününe inanır, kötülükten meneder, iyiliklere koşarlar. İşte onlar iyilerdendir.

3:75. Kitap ehli arasında kantarla emanet bıraksan onu sana ödeyen ve bir lira emanet etsen, tepesine dikilmedikçe onu sana ödemeyen vardır. Bu, onların: "Kitapsızlara karşı üzerimize bir sorumluluk yoktur" demelerindendir. Onlar bile bile Allah'a karşı yalan söylemektedirler.

5:82. İnananlara en şiddetli düşman olarak, insanlardan yahudileri ve (Allah'a) eş koşanları bulursun. Onlardan, inananlara sevgice en yakın"Biz hıristiyanız" diyenleri bulursun. Bu, onların içinde bilginler ve rahipler bulunmasından ve büyüklük taslamamalarındandır.

Öte yandan, elbette "Allah üçten biridir" diyenler kâfir olmuştur (5:73), fakat onlara bile müşrik denmiyor yüce Kitapta. Üstelik, onların hesabı da, büyük bir Nebinin henüz söylenmemiş sözüne göre, henüz kesin değil:

5:118. "Onlara azap edersen, doğrusu onlar Senin kullarındır; onları bağışlarsan, Güçlü olan, Hakim olan şüphesiz ancak Sensin."

Evet, dünya ilginç bir yer, ama Hesap Günü çok daha ilginç olacak. İçimizdeki bunca merak, bunca intikam duygusu sebepsiz olamaz. Rabbimiz bizi o gün rezil etmesin, yardımsız bırakmasın.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home